Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел ЕС и Канада най-после подписаха СЕТА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След дълги и напрегнати преговори Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада беше подписано на среща на върха в Брюксел. Обещани бяха милиони нови работни места и запазване на високите социални и екологични стандарти в Европа. Сред подписаните текстове бяха и гаранции от Канада, че ще премахне визите за български граждани до края на следващата година.  Председателите на Съвета Доналд Туск и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер от името на 28-те европейски правителства сложиха подписите си заедно с канадския премиер под текста на всеобхватното икономическо и търговско споразумение. Те подписаха договор за стратегическо партньорство с Канада, а нейният лидер Джъстин Трюдо заяви:
Наистина планирахме да подпишем това споразумение преди 3 дни, но го правим днес. Това няма особено значение на фона на огромния положителен ефект върху икономиките ни през следващите десетилетия. Покрай сложните отношения между федералното правителство на Белгия и регионалното на Валония научихме повече за това как функционира Европейския съюз, но той функционира, щом днес сме тук и що празнуваме хубаво нещо за Европа и за Канада.
Председателят на Еврокомисията Юнкер остро критикува лидерите на белгийския регион Валония, които до последно искаха повече гаранции в текста и забавиха Срещата на върха:Да престанат да говорят, че Комисията е заплашвала с пагубни последици правителството и парламента на Валония. Никога от устата на нашите преговарящи не е излизала думата "ултиматум", каза Юнкер.
Признаваме колко е важно безвизовото пътуване за всички граждани между Канади Европейския съюз", пише още в съвместното изявление от срещата. Приветствам решението на Канада да премахне визовите изисквания за всички български и румънски граждани до края на 2017-та година, каза Доналд Туск. 
В декларация към подписаното споразумение България си запазва правото да не ратифицира сета, докато безвизовото пътуване не стане факт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44