Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди са без подслон след земетресението в Централна Италия, жертви няма

| обновено на 30.10.16 в 21:53
Снимка: БТА
Земетресение от 6,5 по Рихтер разтърси Централна Италия тази сутрин. Жертви няма, ранените са 20 души, хиляди са без подслон в резултат на разрушенията. Трусове от магнитуд над 4 се регистрират през целият ден в района на епицентъра край град Норча. В Рим  незначителни щети са понесли базиликата „Св. Павел Фуори ле мура” и църквата „Св. Иво ала Сапиенца”.

Премиерът Матео Ренци заяви, че утре правителството ще вземе мерките, необходими за създалата се нова, допълнителна критична ситуация  във вече обявените зони с извънредно положение и подчерта:

Ние, ще възстановим всичко: домовете, църквите, търговското обслужване.  Става дума за  прекрасни територии, известни с удивителна си красота и способност да съхраняват своята идентичност.


От силния трус хоризонтално се e разцепил планински масив от Сибилинските планини в близост до епицентъра край Кастелсантанджело на река Нера. Падат късове скали, а свлачил се хълм препречил реката като язовирна стена. Картината е страховита като се прибавят срутванията във всички селища от земетресенията на 24-и август, 26-и октомври и днес.

От Гражданска защита потвърдиха, че няма жертви, както и изчезнали, а ранените са около 20 души. Точният брой на останалите без подслон ще бъде обявен по-късно. Важно е хората да се убедят, че е по-добре да ги настаним по хотели и други структури на Адриатическото крайбрежие, каза началникът на Гражданска защита Фабрицио Курчио. Проблем имат и животновъдите, които не могат да оставят животните.

Кметът на Рим Вирджиния Раджи обяви извънредна ваканция в понеделник за всички ученици в италианската столица, предаде ТАСС. "Вратите на училищата ще останат затворени за учениците, за да бъдат извършени детайлни проверки на здравината на сградите след днешното земетресение", написа във фейсбук Раджи, която е от популисткото "Движение 5 звезди" на комика Бепе Грило.
  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44