Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

„Превозвачи изкарват тирове на протест“ в 10 часа днес на шест гранични контролно-пропускателни пункта – „Капитан Андреево“, „Лесово“, „Кулата“, „Дунав мост“ – Русе, „Дунав мост“ – Видин и „Калотина“, съобщава ТРУД. Причината за протеста е, че вече няколко месеца нашите шофьори са принудени да чакат по 24-30 часа, за да преминат граничните пунктове, коментира пред вестника заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов, без да уточнява дали камионите ще блокират движението на пунктовете. Според браншовите организации, продължителният престой на границата води до загуби от стотици хиляди левове дневно за превозвачите и за икономиката като цяло, отбелязва ТРУД.

Проектобюджетът за 2017 година остава сред водещите теми в печатните издания.

„С 3,58 милиарда лева повече ще похарчи държавата догодина“, пише СТАНДАРТ. „Повече пари спрямо тази година са предвидени за отбрана, здраве и образование. От министерствата най-много скачат средствата за регионалното развитие и благоустройството - с 22,7 на сто“, отбелязва вестникът.

„Предвижда се ръст на доходите и запазване на данъците, което да е съчетано с намаление на безработицата до 7,3 процента през 2017 година“, допълва 24 ЧАСА.

ТРУД обвинява Министерството на отбраната, че се кани да купи „музейни“ американски бойни машини от началото на 80-те години на ХХ век. Машините „Гардиън-М1117, с които министерството е готово да оборудва армията, се използват само от Националната гвардия на САЩ и от военна полиция. Защитата срещу взривове и мини на бронетранспортьорите не е достатъчно надеждна. Проектът е на стойност около 1 милиард лева“, твърди вестник ТРУД.

„Приемът на студенти във важни за българската икономика специалности се срива в сравнение с миналата година, въпреки че повечето от тях бяха обявени за приоритетни“. Това показват данни на просветното министерство, цитирани от вестник СЕГА. „Изключително важното“ направление физически науки е загубило половината си студенти. Ако през 2015 година в него общо във всички държавни вузове са учили 309 студенти, то през 2016-а кандидат-висшистите по физически науки се стопяват до 180 души или 58 процента от отпуснатите бройки. Драстичен е сривът и при друго значимо направление, обявено отново за приоритетно - транспорт, корабоплаване и авиация. Тук тази година ще учат само 815 души, което е едва 55 % изпълнение на одобрените бройки“, сочи СЕГА.

Почти половината от челната страница на същия вестник е заета от снимка на засмените лидери на Европейския съюз и Канада, които подписаха вчера дългоочакваното Всеобхватно икономическо и търговско споразумение. Споразумението е водещата новина на КАПИТАЛ DAILY. „Европейският съюз и Канада ще отварят поетапно пазарите си. Договорът трябва да премахне близо 99 процента от митата и да увеличи търговията с 20 процента. Двустранната търговия между България и Канада сега е символична, инвестициите - почти отсъстващи, така че в бъдеще това може да се промени“, прогнозира изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44