Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За културата в националното и националното в културата

3
Снимка: Архив
Денят на будителите е празник, наситен с много смисъл, но и с противоречия.  Празник, който обикновено ни връща назад в историята. Затова и Радиоприемницата на Радио София на 1 ноември отворихме с малко история.
За първи път Денят на будителите се чества официално през 1923 година, а учредяването му е по инициатива на тогавашния министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. Така той се опитва да повдигне националния дух и култура след войните. Към днешна дата този исторически период вече е доста отдалечен, но за сметка на това празникът продължава да се разглежда като повод да се сетим с какво точно имаме да се гордеем и кои са хората, които можем да наречем будители. Със сигурност за възстановяващата се след пет века османско иго българска национална култура и наука будители са били и немалкото чешки учени, които идват в страната ни и поставят началото на редица научни дисциплини у нас. За тяхното дело ни припомня доц. Владимир Пенчев от Института по етнология на БАН, преподавател по етнология и културна антропология на славянството, председател на Бохемисткия клуб в България, както и преводач от чешки език. Другият ни събеседник е човек, който спокойно можем да наречем иноватор в съвременното ни културно пространство. Светлозар Желев е първият издател и главен редактор на литературното списание "Гранта България", основен двигател на Центъра за книгата към НДК и негов доскорошен директор, автор на рубрика в предаването "Библиотеката" по БНТ, в която всяка седмица ни дава идеи за интересни четива, а също така и почетен бохемист.
Чуйте повече по темата в разговора с тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия