Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 23 хиляди свободни работни места са обявени в Бюрата по труда

Снимка: Полина Тодорова

Около 80 процента от регистрираните безработни у нас си намират работа в частни предприятия чрез посредническата дейност на  Бюрата по труда, съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя посочи, че в момента има над 23 хиляди свободни работни места в цялата страна. 
За първи път от 11 години се отчита спад на безработицата, коментира министър Русинова при откриването на обновеното Бюро по труда в столичния квартал "Люлин 10".
Регистрираната безработица, която се отчита от Агенцията по заетостта е 7,8 процента при средно европейска 8,2 – като тази тенденция е много показателна, че наистина има икономическа активност. Ето вече два месеца – септември и октомври, независимо от това, че е приключил сезонът и в селското стопанство, и в туристическия сектор, имаме постоянен спад на безработицата.

Ирена Рангелова е на 37 години. Търси работа като социален работник. Преди два месеца е съкратена от предишното ѝ работно място след майчинството:
Засега има едно място... мисля, че е в Социална закрила на детето, разказа Ирена пред микрофона на БНР.
Ние намерихме работно място, което се намира в "Дървеница", потвърдиха от Бюрото по труда.
На всеки безработен човек, който си намери работа на разстояние над 50 километра от селището, в което живее, през първата една година държавата ще отпуска по двеста лева на месец за разходите за квартира, интернет, такси за детска градина, припомни министър Зорница Русинова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44