Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 160 милиона лева ще бъде изградена спешна помощ за отдалечените и високопланинските селища

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

Благоевград ще се оформи като естествен център на Югозападния регион в следващия програмен период за европейско финансиране. Това каза на среща с местните власти и бизнеса министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

414 млн. лева са предвидени за югозападния район по приоритетна ос за градско възстановяване и развитие в програмата, управлявана от МРРБ, заяви министър Павлова, като уточни, че в нея попадат 39 големи града в България, които вече имат своите интегрирани планове.

Малките общини ще могат да разчитат на средства за енергийна ефективност на публични и жилищни сгради.

Друга приоритетна ос на оперативната програма "Региони в растеж" е насочена в помощ на здравеопазването. Министър Павлова припомни, че в миналия програмен период 380 млн. лева бяха инвестирани в онкологичните болници, а сега средствата ще отидат в най-уязвимите населени места:

В този програмен период всички тези 160 млн. лева ще бъдат насочени към спешната помощ. Особено на по-отдалечените, високопланински и други населени места. В тези населени места да бъдат изградени малки стационари за спешна помощ, където болните да бъдат временно стабилизирани и съответно транспортирани до големия, до областен град, многопрофилните болници.

По нов начин средствата от оперативните програми ще бъдат насочвани към проекти, които носят добавена стойност и са на принципа на публично-частното партньорство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44