Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депото за отпадъци край Разлог заработва с осемгодишно закъснение

Снимка: БГНЕС

Регионалната система за управление на отпадъците край разложкото село Баня ще заработи официално от днес с осемгодишно закъснение.

Изборът на терен предизвика през последните години масово недоволство сред жителите на селото, в което с бързи темпове се развива СПА и балнеотуризма. Това беше най-проверяваният проект в Европейския съюз, каза преди време кметът на Разлог Красимир Герчев, като допълни, че заради него срещу Общината са водени 25 дела.

Въпреки притесненията от замърсяване на въздуха и водата проектът премина през всички екологични тестове и изграждането му започна в средата на миналата година.

Регионалното депо в Разлог ще преработва отпадъците на четири общини, като заложените изисквания са 50 процента от боклука да се рециклира. Предвидена е площадка за преработка на биоотпадъци и производство на компост. Стойността на проекта е 13 милиона лева.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44