Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обяви нова хуманитарна пауза в Алепо за петък

Снимка: БГНЕС

Руската армия обяви, че ще се въздържа от въздушни удари над сирийския град Алепо до петък вечерта. Хуманитарната пауза ще е в сила за период от десет часа.

Решението е съгласувано със сирийските власти в Дамаск, обяви началникът на генералния щаб Валерий Герасимов. Решението е взето от президента Владимир Путин, за да бъдат избeгнати безсмислени жертви, подчерта той. 

Всички хуманитарни коридори, подготвени по-рано в Алепо от руския Център за помирение, ще продължат да действат. Отворени са общо 8 хуманитарни коридора: шест за излизане на мирни жители от града и два, през които могат да го напуснат въоръжени бунтовници. Руската и сирийската авиация вече от над две седмици не нанасят удари в района на Алепо. 

Обявената хуманитарна пауза съвпада по време и с посещението на началника на генералния щаб на турската армия генерал Хулус Акар. Герасимов и Акар обсъдиха взаимодействието на въоръжените им сили в Алепо. 

Представител на Кремъл предупреди, че срокът няма да може да бъде удължен допълнително, ако бунтовниците на прекратят атаките по кварталите, контролирани от сирийското правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44