Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви хуманитарна пауза в Алепо на 4 ноември

Разрушения в Алепо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви за 4 ноември хуманитарна пауза в Алепо.

Решението е съгласувано със сирийските власти в Дамаск. 

Това обяви началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Валерий  Герасимов, след като е получил нареждане от президента на Русия Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Решението  за обявяване на нова хуманитарна пауза в Алепо е взето с цел избягването на нови жертви посочи още Герасимов и добави: 

За да се избегнат безмислените жертви, министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, по заповед на върховния главнокомандващ на руските въоръжени сили Владимир Путин, взе решение да въведе хуманитарна пауза в Алепо на 4 ноември от 9 до 19:00 часа.

Всички хуманитарни коридори, подготвени по рано в северния сирийски град Алепо от руския Център по примирението, ще продължат да действат, за да се изтеглят  по тях мирните жители и бунтовниците.

Вече две седмици руската и сирийската авиация не нанасят удари в района на Алепо, като са отворени 8 хуманитарни коридора, от които шест са за цивилните, които напускат града и два за бунтовниците от въоръжените екстремистки групировки в посока към сирийско-турската граница и другият - към провинция Идлиб, намираща се под контрола на „Джабхат ан Нусра“.

Обявената от властите в Москва хуманитарна пауза случайно или не съвпада  с посещението на делегация от висши турски военни, водени от началника на Генералния щаб на Турция ген. Хулуси Акар. Двамата обсъдиха вече в Москва въпроса за взаимодействието на въоръжените им сили край Алепо на фона на участието на Анкара в операцията по освобождаването на северния иракски град Мосул и водената от Турция собствена военна операция "Щит на Ефрат" в северна Сирия. 

Разговорите идват във важен момент, защото Турция започва изграждането на своя военна база с прилежащо летище край района на Ер Рай в Северна Сирия.

Русия и Турция трудно намират общ подход по сирийската тема, подчертават руските експерти, но въпреки това двете страни започват да се съобразяват с интересите си в тази част на Близкия изток.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44