Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Муса Ахмед е проповядвал, че България ще стане ислямска държава, ако се наложи – и с война

Снимка: БГНЕС

Ахмед Муса Ахмед е проповядвал, че България ще стане ислямска държава, ако се наложи – и с война. Това е заявил таен свидетел по делото срещу 14-те подсъдими за проповядването на радикален ислям. Според показанията, Ахмед е забранявал на хората да гласуват и да пращат децата си на училище.

Свидетелят, който е обозначен с номер 003, е заявил, че Ахмед Муса Ахмед е разполагал с отряд от 50 души, които са наказвали всеки жител на квартал "Изток", който открито им се е противопоставял. Първият наказан в махалата е Бисер Ангелов. Той бил пребит в дома му пред очите на близките му. 

Ахмед е заявявал, че квартал "Изток" е популярен сред джихадистите и всеки трябва да се отнася с тях като с братя. Бойци на "Ислямска държава" са нощували в апартамент на улица "Рила" в Пазарджик, като лично Ахмед ги е превозвал от Сливен. Те са оставали в града, докато не им кажат, че могат да преминат границата. Целта е била Германия, откъдето с билет пътували до Сирия, тъй като Турция не им позволявала това. 

Ахмед е проповядвал също, че България не трябва да се уважава, защото е християнска държава, а гласуването и спазването на законите е грях, за който Аллах наказва. 

Свидетел 003 е съобщил, че забулването в квартал "Изток" е започнало през 2013 година, когато в джамията "Абу Бекир" са започнали онлайн връзките с последователи на "Ислямска държава" в Германия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44