Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На вота в неделя в 500 секции ще има машинно гласуване

На територията на Столичната община на президентските избори и на националния референдум ще се гласува в 1520 избирателни секции

Снимка: БГНЕС


На изборите в неделя в 500 секции в цялата страна ще се гласува чрез машина. 
При машинното гласуване избирателят взима разписка, която се пуска в непрозрачна кутия. 
Гласуването с машини ще е възможно само за президент и вицепрезидент, но не и за референдума и гласовете отново ще се включат в преброяването на общия резултат. 
Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев допълни:
В края на деня, след като приключи гласуването, след определения час, машината изважда протокола, който е съобразен с протокола, както и при гласуването с хартиени бюлетини, с данните, които са по отношение на колко броя гласували, от тях разпределени по съответните двойки кандидати, за да може тези данни вече да бъдат приобщени към гласовете от гласуването с хартиени бюлетини и да бъдат нанесени в общия протокол, който е на Секционните избирателни комисии (СИК), в които ще се проведе машинно гласуване. 
След което вече, заедно с документите така, както е предвидено в нашето решение, опаковани, ще се отиде от СИК в Районната избирателна комисия (РИК), където вече се въвеждат данните от протокола на секционната избирателна комисия и от паметта.
  
На предстоящия вот за президент и вицепрезидент могат да гласуват 6 милиона 834 278 избиратели. Право да гласуват на референдума имат 6 милиона 832 288 души.
Разликата от около две хиляди души повече, имащи право на глас за президент, е заради изискването лицата, участващи в референдума, да имат постоянен адрес към датата на обнародване на указа за референдума - в случая 8 август 2016 година. 

На територията на Столичната община на изборите за президент и вицепрезидент и на националния референдум ще се гласува в 1520 избирателни секции.
В избирателния район на София-област, който включва общо 22 общини, ще може да се гласува в 425 секции. Това се посочва в заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, публикувана на интернет сайта на Столичната община.  
В частичните избори за кмет на район "Младост" в Столичната община секциите ще са 125. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44