Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследници на загинали в завода за боеприпаси в Горни Лом съдят държавата

В Окръжния съд във Видин вече е насрочена дата за наказателното дело за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом. На 1 октомври преди две години, там загинаха 15 души. Искове между 100 хиляди и 400 хиляди лева предявяват към държавата наследници на четирима от загиналите. Причината е бездействието на институции, причинило смъртта на техни близки. Административният съд във Видин днес отложи за декември едно делата.

Делото по исковата молба, което беше гледано днес, е започнало в Административния съд във Видин преди година. Претенцията е за 350 хиляди лева, а искът е срещу Министерството на вътрешните работи, Министерството на икономиката и срещу администрацията на Министерски съвет, заради неправомерно тяхно бездействие и действие. Причина за отлагането е, че не е изготвена допълнителната взриво-техническа експертиза, каза съдия Биляна Панталеева.

Наистина по обективни причини, защото наказателното дело, въз основа, на което трябва да работи вещото лице, беше за известно време във Върховния касационен съд и той не е имал достъп до делото.

Очакванията на семейството на загиналия са, че делото ще приключи през декември, каза адвокат Албена Димитрова.

На 3-ти декември миналата година започна. Беше спряно. Ние обжалвахме, спечелихме във Върховния административен съд и всъщност следващия път е последното заседание.

Четири дела от наследници на загинали при взрива в Горни Лом се водят в Административния съд във Видин, съобщи административният секретар Даниела Пинтова. Досега нито един от случаите не е приключил.

По две от тях в момента с определение е удължен срока по молба на МВР, в който да се даде отговор във връзка с исковите молби.

За декември Окръжният съд във Видин насрочи дело по държавното обвинение за смъртта на 15 души, в завода за боеприпаси в Горни Лом. Материалите по делото са повече от 150 тома, а заседанието, насрочено за 13 декември, ще е при закрити врата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44