Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на неделния вот, основните партии са подменили близо 3000 свои представители в СИК, само в района на Благоевград

За масова промяна в състава на секционните избирателни комисии в благоевградска област съобщават от  Районната избирателна комисия. Основните партии са подменили около 3 хиляди свои представители:
Проблемът е  повече от сериозен , тъй като за всяка  поискана промяна трябва да има заседание на районната избирателна комисия, взето решение и последваща корекция. На практика не можем да се занимаваме с нищо друго,  каза председателят на РИК Мартин Бусаров: Около пет хиляди са заетите като членове на СИК на територията на област Благоевград. Повече от половината, даже може би  към  60 процента от състава е подменен в дните около обучението и в последните дни.       Аз съм сериозно притеснен с толкова промени. Ще дам само един пример: В община Благоевград имахме наведнъж по 140, по 180 имена от една политическа сила, подавани за смяна и сами разбирате, че ако в дванайсет без пет се замени със свои членове, нека да бъдем реалисти, неподготвени членове на секционна комисия, ще доведат след себе си до затруднение за избирателите. Повтаря се и феноменът  с избирателните списъци в две благоевградски села.  В Бяло поле и Рилци живеят постоянно между 500 и 700  човека. По време на избори, обаче, гласоподавателите са между 5000 и 8000. За да получат българско гражданство хора от съседна Македония  масово са посочвали адрес в двете населени места. Сред тях, реално използвалите правото си на глас до сега са под 1 процент - каза Мартин Бусаров.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44