Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят Фестивал на качамака на реставрираната воденица в Кирково

Снимка: архив

Реставрирана воденица в община Кирково е на път да се превърне в център на нетрадиционна проява - Фестивал на качамака, който да представи това родопско ястие. За да стане фестивалът автентичен, в района се чакат първите дъждове.

Воденицата е в село Шумнатица. Построена е от първите заселници в района и е била основното място за мелене на жито.

Доскоро воденицата беше запустяла и заплашена от срутване. Сега е реставрирана с пари от общината в Кирково, каза кметът Шинаси Сюлейман:

Очакваме и първите дъждове, за да направим тогава и откриването на вече ремонтираната, изцяло готова, възобновена воденица. До воденицата има един римски мост, който също беше възстановен.

Воденицата вече е част от туристическите маршрути. За нея знаят дори руснаци и англичани. Научили са от сайтове, където, заселили се в района чужденци, публикуват снимки. Очаква се Фестивалът на качамака до доведе още почитатели на традиционното родопско ястие.

Ще бъде в студените дни на зимата, тогава е добре да се яде. Даже във вид на шега се казва „качамак с родопски компот“, което е с говеждо месо. Идеята е на място да се мели царевично брашно и на всеки турист да се подари малко от тази току-що смляна царевица., обясни кметът.

Общината в Кирково ще назначи мелничар, а използването на воденицата ще е безплатно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44