Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още девет представители на прокюрдската опозиционна партия бяха арестувани в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти са арестували днес още девет представители на прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите. Вчера 12 депутати от формацията, включително двамата й лидери, бяха задържани по подозрения за връзки с кюрдските сепаратисти. Сред арестуваните днес са лидерите на партията във вилает Адана.

Вчера Анкара си навлече международни критики и заради арестите на депутати от Демократичната партия на народите. Именно кюрдските сепаратисти бяха обвинени от премиера Бинали Йълдъръм за атентата в Диарбекир, който беше извършен малко след арестите и отне живота на девет души. По-късно обаче отговорност за него пое "Ислямска държава".

Междувременно арестуването на опозиционни политици предизвика протести извън Турция. Няколкостотин кюрдски демонстранти се събраха в центъра на Марсилия, а днес демонстрации се очакват и в Париж.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Поредната вълна от арести отдалечава Турция от решаването на кюрдския въпрос

Временните ползи от използването на кюрдския въпрос за краткосрочни политически калкулации и придобивки бледнеят на фона на дългосрочните рискове, които крие този конфликт. Без решаването на този проблем Турция няма бъдеще и следващите няколко..

публикувано на 05.11.16 в 10:14
Селяхатин Демирташ

12 депутати от прокюрдска партия бяха арестувани в Турция

Терористичан атентат в населения предимно с кюрди град Диарбекир отне живота на най-малко 8 души, включително двама полица. Над 100 души бяха ранени. Атаката е била извършена с кола, пълна с експлозиви, задействани дистанционно. Смята се, че..

обновено на 04.11.16 в 18:54

Какво се случва в Турция след поредните арести

В Югоизточна Турция се води война, за която никой не говори. Никой не знае дали и за какво може да бъде задържан. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Генка Шикерова , журналист от Нова телевизия и автор на филм за Турция след..

публикувано на 04.11.16 в 14:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44