Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3 хиляди лева са събрани за паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Снимка: Булфото

Инициативата на община Сливен за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в града досега събра 3 000 лева. Целта е набиране на 10 000 лева, необходими за най-належащи дейности по опазване на паметника през зимата. Общината излезе с призив към гражданите да подкрепят инициативата за възстановяване на разрушения от времето войнишки паметник - символ на българската бойна слава.

Осем месеца община Сливен води дарителска кампания за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк. Постъпленията досега са от благотворителна изложба и дарения. С 1350 лева е подкрепил инициативата носителят на наградата „Добри Желязков" - Иван Начев. Заедно с легендарните Единайсети пехотен и Седми конен полк, сливенският Шести артилерийски полк участва в най-епичните победи на българската армия в зората на 20 век - превземането на Одринската крепост и битката при Каймакчалан. След Ньойския договор, завърналите се в мизерия от фронта войници и офицери вдигат паметник в чест на загиналите си другари, за който 232-ма души даряват по 100 лева. Централна фигура в 8-метровата внушителна композиция, дело на арх. Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов, е изправен артилерист, чиято протегната ръка сочи към Одрин. Оръдието му с пречупена ос и разбито колело е символ на народната покруса. Паметникът с имената на 380 загинали командири и войници от полка е открит в ноември 1924-та. 92 години по-късно, дарителските имена ще се изпишат на пергамент, положен в капсула в основите на паметника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44