Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 9 часа в ЦИК няма сигнали за съществени нарушения от началото на изборния ден

На националния референдум резултатът ще бъде определян по отношение на всеки един от въпросите

Снимка: БГНЕС

До 9 часа на днешния ден няма сигнали за съществени нарушения от началото на изборния ден, съобщиха от Централната избирателна комисия.
Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че към момента (около 9 часа) има няколко сигнала, като те са свързани с предоставянето на бюлетината - била е откъсната от кочана, което по правилата не би трябвало да се случва, както и за недобре организирани СИК, но това е от компетентността на районните избирателни комисии, които трябва да вземат мерки. 
От ЦИК напомниха, че пред всяка изборна секция на табло трябва да бъдат изписани телефоните за връзка с районните избирателни комисии с районното управление на МВР и районната прокуратура, за да могат избирателите да подават сигнали, ако установят нередности. 
Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в населеното място, в което учат, след като упражнят правото си на глас те ще бъдат дописвани в допълнителната част на избирателния списък. Да чуем какво коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев за дописването на тази група избиратели:
Учениците и студентите, които се обучават в населено място, различно от постоянният им адрес и те са редовно обучение, имат право да бъдат дописвани - тоест не всички ученици и не всички студенти, тъй като мястото, където те се обучават трябва да бъде различно от постоянният им адрес, където е тяхната секция по постоянен адрес. 
Ако те се обучават в същото място, където е постоянният им адрес, те не могат да гласуват на друго място, освен в секцията, в която са вписани в избирателния списък и трябва съответно да се легитимират с ученическата книжка или студентската книжка за редовно обучение - заверена за този семестър.... 
При всички случаи учениците, които ще гласуват в населените места, където се намират техните учебни заведения, и които са различни от постоянния им адрес, попълват декларация, с която декларират, че не са гласували и няма да гласуват, както в изборите, или в националния референдум, в зависимост от избора или в двата или в единия, в който са гласували.... Избирателите също така подават декларация, че те не са гласували и че те няма да гласуват на друго място.
На референдума избирателите могат да отговорят на един, на двата или на трите въпроса, припомни Александър Андреев и добави, че:
Резултатът ще бъде определян по отношение на всеки един от въпросите.
Цялото интервю с Александър Андреев чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44