Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Доклад на Европейската комисия за напредъка на Турция по пътя към членство в Европейския съюз показва проблеми със свободата на словото и независимостта на съдебната система, пише  "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung". Според изданието, докладът, който ще бъде публикуван в сряда, описва значително влошаване в свободата на словото и констатира, че правните решения за националната сигурност и борбата с тероризма се прилагат "избирателно и произволно."

 Германското министерство на вътрешните работи настоява да бъдат спрени мигрантите, които се отправят към европейския бряг на Средиземно море, чрез залавянето им в морето и връщането им в Африка, пише вестник Welt am Sonntag. Това е огромна промяна за страна с едни от най-щедрите политики за убежище на мигрантите, коментира изданието. Според министерството, Европейският съюз следва да приеме системата на Австралия, при която мигрантите, заловени в морето, се изпращат в лагери в трети страни, пише още вестникът.

 Полицията в Истанбул използва водно оръдие и сълзотворен газ срещу граждани, протестиращи заради решението девет служители на опозиционния вестник "Джумхюриет"да останат в ареста, предава британският вестник "Гардиън". Демонстрантите се събраха часове след като турските власти официално обявиха, че деветимата журналисти остават в ареста.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44