Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълги опашки от желаещи да гласуват в Турция

| обновено на 06.11.16 в 19:47

В този час трябва да приключи гласуването в Турция за български президент и на националния референдум. В повечето секции обаче ще се стигне до удължаване с един час на процеса на гласуване, както позволява законът.  Причината - дългите опашки от желаещи да гласуват.
Председателите на секционните избирателни комисии трябва да преценят колко още хора могат да упражнят правото си на глас в рамките на един час и да ги пуснат в секциите. Останалите чакащи просто няма да могат да гласуват. По последни данни и от Генералното ни консулство в Истанбул към 17.00 часа българско време избирателната активност там и в Бурса е била около 13 000 души. Стълпотворенията пред секциите се дължат на драстичното намаляване на броя им в Турция - от 136 на последните парламентарни избори до 35 сега. Охраната е видима - мъже и жени-полицаи в униформи. 
Попълването на декларации извън секциите беше спряно преди около два часа и половина по указание на ЦИК. 
Само един от доброволците призна, че тази дейност се организира от изселническата организация "Балгьоч". Останалите или не коментираха, или казваха, че помагат по самоинициатива.

В цяла Турция са отворени общо 35 секции, със 100 по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори. Само в района на Бурса намалението е почти 6-кратно, като са отворени 8 секции, докато през 2014 г. те са били 45.

В интервю за Програма „Хоризонт“ лидерът на една от изселническите организации в Турция Юксел Юзкан заяви, че вижда противоречие в превръщането на избирателното право в граждански дълг. Той очаква значителен спад на избирателната активност в Турция, като в Бурса тя се очаква да достигне между 10 и 15 хиляди гласа – почти двойно по-малко в сравнение с  последните парламентарни избори, когато около 30 хиляди души са упражнили правото си на вот.

Тези очаквания се потвърждават от пратеника на БНР Деян Йотов, който свидетелства, че едва 100-120 души са гласували до момента (10 часа българско време) за президент в една от секциите в Бурса, като от тях около 1/3 са решили да участват и в референдума. Тази избирателна активност е два пъти по-ниска в сравнение с предходните парламентарни избори.

Заради намаления брой секции се очакват опашки и напрежение, но Юзкан подчертава, че той и колегите му полагат грижи за спокойно и прозрачно протичане на изборния ден по правилата. За това допринася и умереното полицейско присъствие в района на секциите.

Очакват се големи затруднения, свързани с транспортирането на избирателите, като част от тях трябва да пропътуват над 100 километра за да гласуват. В секцията в град Караджа бей през първите 3 часа на изборния ден са гласували само 30-ина души, но там се очаква да пристигнат гласоподаватели, пропътували 120 километра, за да пуснат гласа си. Изселническите организации координират транспортирането на избиратели с подкрепа на местните кметства.

Наблюденията на нашия пратеник в Бурса показват, че са налице и трудности при попълването на декларациите на български език от гласоподавателите, но за справянето с това предизвикателство е създадена организация за подкрепа от доброволци-преводачи. Освен това са регистрирани и проблеми във връзка с употребата в изборните секции на турски език.

Според Йотов избирателите в Турция гласуват за европейското бъдеще на България, но се оплакват, че информационната кампания за референдума не е достигнала до тях.

Интервюто на Деян Йотов с Юксел Йозкан и кореспонденция от Бурса можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44