Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет са избирателните секции в Италия

| обновено на 06.11.16 в 18:41

Българите в Италия гласуват в девет секции - в посолството в Рим, в Генералното Консулство в Милано, в Римини, Сиена, Пиза, Неапол, Кастеламаре Ди Стабия, Фоджа и Сант Еуфемия д’Аспромонте. Oт общо 20 италиански области, секции са образувани в седем от тях - Ломбардия, Емилия-Романя, Лацио, Пулия, Калабрия, по две в Тоскана и Кампания, или по цялото протежение на Апенинския полуостров. Две са в северната му половина, три в централната му част и четири в южната.

Интересен е случаят с калабрийското селище Сант Еуфемия в планинския масив Аспромонте, или Стръмната планина, с която завършват Апенините на юг. Разположено на около 400 метра надморска височина, то има 4140 жители, от които официално пребиваващите българи са пет процента. Освен това от всички българи живеещи в Италия тези в цялата област Калабрия общо са 11 на сто от тях. Населението на областта е около два милиона души.

Интерес към вота във Фоджа проявяват местните за област Пулия медии. Причините са няколко: секцията е в сградата на "Италианската конфедерация на профсъюза на работниците", съдействащ за интегрирането на българите в района. Председател на изборната комисия е Анелия Генова. Тя е съпредседател на Националната организация отвъд границите и кандидат за международната награда "Доброволец на юга". В провинцията на град Фоджа има около 10 хиляди българи за сезонна и постоянна работа, 4000 от които в земеделското производство.

Националните средства за информация на Италия отбелязват, че вота у нас се характеризира с няколко особености. Tова, че е някак задължителен, че броят на кандидатите за президент е голям, законовата възможност за балотаж  и любопитната новост -  графата в изборната бюлетина "Не подкрепям никого".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44