Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока е избирателната активност и на секциите в Германия

| обновено на 06.11.16 в 17:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Опашки се извиха и пред двете избирателни секции в българското посолство в Берлин. Изборният ден протича спокойно и при висока избирателна активност, съобщи за "Хоризонт" от германската столица Адриана Димитрова, един от наблюдателите на изборите там. 

На тези избори българските граждани в Германия могат да гласуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и в бюрата на почетните ни консули във Федералната република: посолството в Берлин, генералното консулство в Мюнхен, консулството във Франкфурт на Майн, както и в Хамбург, Магдебург, Дармщат, Щутгарт и Мюнстер. 

Рекорден брой български граждани се очертава да гласуват на изборите за президент и на референдум в избирателните секции във Франкфурт и в Дармщат в Германия. Това съобщи за "Хоризонт" блогърът Боян Юруков, който живее във Федералната република и следи отблизо изборния процес. И в двата града пред избирателните секции са се извили огромни опашки, чака се над 3 часа въпреки добрата организация, каза Юруков.

Опашките са значителни. По моя информация във Франкфурт преди около два часа опашката е била около 50-60 човека, сега е доста по голяма. Гласувалите във Франкфурт около 12 часа са били 570 приблизително, там има две секции и като цяло е основната точка, където гласуват българите в Хесен и от няколко съседни провинции. В съседният град Дармщат са гласували към обед 120 души, но точно след 12 часа започна голямото струпване и точно в момента има около 250-300 души, които чакат пред секцията. Причината за толкова голямо струпване е, че просто няма достатъчно секции в Германия.

Близо 200 души чакат пред сградата на консулството ни в Мюнхен, където има разкрити 3 избирателни секции., съобщи за "Хоризонт" Антоанета Тончева, която е пропътувала 150 км от германския град Регенсбург, за да гласува в най-близката до населеното ѝ място секция. Според Тончева дългото чакане за много български граждани ще бъде предпоставка да се откажат да пуснат гласа си.

Пред сградата на Консулството в Мюнхен има около 200 души, разделени на две опашки. На едната опашка са хората, които предварително са подали заявление за гласуване тук, в Мюнхен, в една от секциите. Има общо три секции. На втората опашка, по-дългата, се редят хората, които трябва да попълнят декларацията, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Има много хора с малки дечица. Студено е. Организацията не знам каква е, но за 15 минути опашката не се е придвижила значително до момента.

На тези избори 180 хиляди български граждани в Германия могат да гласуват  в общо 12 избирателни секции  в 8 германски града.

По данни на Министерството на външните работи към 14 ч. в Германия са гласували 2 хиляди български граждани.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Валерия Николова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44