Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер: Турция с всеки изминал ден се отдалечава от Европа

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не бива в отношенията с Турция да забравяме основните ни ценности, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в реч пред Колежа на Европа в белгийския град Брюж. 

Турция с всеки изминал ден се отдалечава от Европа, констатира с горчивина Жан-Клод Юнкер:

Ще се наложи един ден, когато няма да сме 28 страни членки, Турция ясно да ни каже дали иска, или не - да стане пълноправен член на ЕС. Всичко, което днес правят турските власти, ме кара да мисля, че в крайна сметка Турция не иска да спазва европейските норми.

Без промяна на антитерористичния закон в Турция, който позволява арести на политически противници и журналисти, няма да има отпадане на визите, стана ясно от думите на председателя на Еврокомисията:

Ако утре откажем визова либерализация на Турция, вината ще е на г-н Ердоган. Той трябва да обясни на съгражданите си защо не изпълнява поетите ангажименти и защо турците не могат да пътуват свободно в Европа като всички останали.

Юнкер говори и за нуждата от обща европейска отбрана:

Защото утре и вдругиден – независимо от резултатите на изборите в САЩ -  американците няма повече да се грижат за европейската ни сигурност.

Бичът на войната се доближава до нашите граници, допълни председателят и припомни, че остров Кипър е на един хвърлей от бреговете на Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44