Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ненчев: Българските въоръжени сили се подготвят за дългосрочна мисия по границите

Снимка: БГНЕС

Българските въоръжени сили се подготвят за дългосрочна мисия по границите. Към момента няма  данни за увеличен миграционен натиск, но ситуацията се усложнява с всеки изминал ден. Това каза на брифинг  в Благоевград министърът на отбраната Николай Ненчев. Той инспектира военните части, разположени в граничния район.


Министър Ненчев отказа конкретна информация за това колко военнослужещи и с каква техника се защитава националната граница от миграционния натиск и нелегалния трафик, но потвърди, че само за няколко часа е готов да изпрати още 2 000 човека, ако това се наложи. Той подчерта, че стабилността в момента се дължи не само на техниката и човешкия ресурс по границите, но и на висшата дипломация, която България води със съседните държави и особено с Турция. 
На въпрос на "Хоризонт" как ще коментира думите на австрийския си колега Ханс-Петер Доскоцил:
Трябва да сме готови за най-лошото, казани на среща на военни министри от Централна и Източна Европа по повод заканите на Турция да анулира споразумението с Европейския съюз за бежанците, Ненчев заяви: 
Също се безпокоя като моя колега, защото всичко онова, което се случва около нас, е достатъчно обезпокоително. Не искам да плаша хората. Армията, въоръжените сили се подготвят за дългосрочна мисия по българските граници.
Военният министър изрази нескрито безпокойство от активизирането на потенциалните мигрантски потоци. 3 милиона афганистанци от Пакистан, още 4 милиона от Ирак и толкова от Сирия. Ненчев се закани, че ако се наложи, че запечата границата, но няма да позволи разрастване на мигрантския трафик, признавайки, че каналджиите разполагат с много и изпреварваща информация: 
Тези хора, трафикантите и хората, които се опитват да преминат границата, са изключително добре осведомени. Разполагат с цялата информация и общо взето всичко, което си говорим за граница, за охрана, за техника налична, то вече се знае. Ще направим всичко възможно. Ако е необходимо, ще запечатаме границата, но няма да позволим този незаконен трафик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44