Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представя оценката си за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС

Снимка: БГНЕС
Европейската комисия ще представи оценката си за напредъка на страните-кандидатки за членство в Европейския съюз. Редовните доклади обобщават покритите критерии за присъединяване от Албания, Македония, Черна Гора, Сърбия и Турция.

Очакват се негативни констатации за Турция, след като правителството на президента Ердоган предприе масови гонения на предполагаеми съучастници в преврата срещу него. През последните дни тонът между Брюксел и Анкара се изостри заради новите арести на депутати от опозицията, журналисти и интелектуалци. По неокончателни данни зад решетките са пратени 40 хиляди души.

Комисията ще обобщи и покритите критерии от турските власти за премахването на шенгенските визи. Ключов сред тях остава неизпълнената реформа на антитерористичния закон, който позволява на режима да повдига наказателни обвинения срещу политически противници в противовес с общоприетите европейски стандарти за правова държава и човешки права.

Макар и без консенсус сред страните-членки, в Брюксел вече се надигат гласове за замразяване на преговорите за членство с Турция. Отварянето на преговорни глави обаче, заедно с падането на визите, бяха 2-те условия, срещу които Анкара се съгласи да връща обратно мигранти от гръцките острови и да пази северната си граница към България от нови миграционни маршрути.

Препоръката за започване на преговори с Македония се очаква да бъде обвързана с провеждането на честни парламентарни избори през декември, които да сложат край на продължилата близо 2 години политическа криза в Скопие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44