Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд поздрави хладно Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поздравявам Доналд Тръмп както подобава между държавни ръководители на демократични страни, посочи Франсоа Оланд и приветства новия президент на САЩ в лаконично и подчертано хладно послание. Той наблегна, че изборът на Доналд Тръмп носи несигурност. На карта са заложени мирът, обстановката в Близкия изток, икономическите връзки и опазването на планетата, смята Оланд. Президентът обеща незабавно да започне разговори по всички тези теми с новата администрация на САЩ.

По думите на Оланд, американският избор задължава Европа да бъде обединена и способна да защитава интересите и ценностите си. Трябва да вземем под внимание към безпокойствата на народите от световните безредици, добави Оланд относно поуките от вота, визирайки и предстоящите президентски избори във Франция, и възможното влияние на американския политически обрат.

Лидерът на френските крайни националисти Марин льо Пен приветства победата на Тръмп още преди обявяването на официалните резултати. Според бившия премиер Жан-Пиер Рафарен изборът на Тръмп показва, че и Марин льо Пен може да спечели във Франция.

Вотът в САЩ е предизвикателство и за умерената дясна опозиция, която след броени дни трябва да излъчи своя кандидат-президент на първични избори. Според един от кандидатите, Ален Жупе, демагогията и екстремизмът рискуват да вземат връх над демокрацията, докато според бившия френски президент Никола Саркози вотът в САЩ е знак за отхвърляне на униформената мисъл, невнимателна към изискванията на хората.

В политическите коментари се открояват въпросите за средствата, с които Тръмп смята да се справи с "Ислямска държава", както и безпокойството от плановете за оттегляне на САЩ от споразумението за климата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Реджеп Тайип Ердоган

Анкара се надява на по-добри отношения с Вашингтон след избирането на Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че се надява победата на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ да доведе до положителни стъпки за положението в Близкия изток, както и за основните права и свободи по света. В Америка започва..

публикувано на 09.11.16 в 19:15
 Милош Земан

Милош Земан изрази силно задоволство от победата на Доналд Тръмп

Чешкият президент Милош Земан изрази днес силно задоволство от победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати, предаде Ройтерс. Бих искал сърдечно да поздравя Доналд Тръмп. Аз, като един от малцината европейски политици, обявих..

публикувано на 09.11.16 в 18:05
Владимир Путин

Владимир Путин поздрави Доналд Тръмп за победата на президентските избори в САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави Доналд Тръмп за победата на президентските избори в САЩ, както и целия американски народ за успешното приключване на вота. На церемония по връчване на акредитивни писма на чужди посланици Владимир Путин..

публикувано на 09.11.16 в 17:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44