Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново се е активизирало свлачището в село Плетена, община Сатовча

Снимка: БГНЕС

Свлачището, което през февруари миналата година погълна стопанска постройка и дървета, и откъсна част от основна улица в селото, отново събуди страха на хората. Къщата на Руси Къдрев е до самата линия на свлеклите се тази сутрин земни маси:

Стоим и наблюдаваме как земята пропада от свлачището и дерето, което минава под къщата ни. А дъждът продължава да вали. Наблюдавахме скална маса над три-четири тона, която се е отцепила и след себе си води още. Тук е основният поток за училището, детската градина и детската ясла. Загубихме вяра, че нещо може да се поправи. Трудно ми е да кажа къде ще спя тази нощ. Не знам дали въобще ще спим.

След бедствената ситуация от февруари миналата година община Сатовча изготви проекти за укрепване на две свлачища в района - това в село Осина, което е на площ от над 30 декара, и в село Плетена. Към документите бяха прикрепени становищата на Геозащита Перник, според които са нужни спешни действия. Документацията беше внесена в междуведомствената комисия към Министерския съвет два месеца по-късно. До този момент отговор няма. На телефонните ни обаждания не отговоря и кметът на общината Арбен Мименов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44