Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел се надява, че външната политика на Доналд Тръмп ще е различна от предизборните му изявления

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел посрещна хладно новината за избирането на Доналд Тръмп и с надежда, че външната му политика ще е различна от предизборните му изявления.

Лидерите на европейските институции побързаха да поканят Доналд Тръмп на среща на високо равнище САЩ-ЕС. С новия демократичен избор на американския народ идва несигурност, относно бъдещето на трансатлантическите отношения, призна председателят на Европейския съвет Доналд Туск:

Връзките ни са силни. Никой не може да ни ги отнеме, нито да ни накара да се откажем от споделените си спомени и ценности като свобода, солидарност и уважение към личността. Не вярвам, че която и да било държава може да бъде велика, живеейки в изолация.

Председателят на ЕК Юнкер очаква да получи повече разяснения за позициите на новата администрация на САЩ по въпроси от взаимен интерес като търговията, климата, антитероризма и сигурността, обяви неговият говорител Маргаритис Схинас.

Несъмнено, това е труден момент в отношенията между САЩ и ЕС,коментира председателят на ЕП Мартин Шулц:

Сигурен съм, че президентът Доналд Тръмп ще бъде различен от кандидат-президента Тръмп.

Очевидно е, че в бъдеще трябва самите ние като европейци да поемем повече отговорност за нашите интереси, каза лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер. Вече не трябва да гледаме толкова често към Вашингтон, а да открием какви са европейските интереси и да ги защитаваме.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поиска да проведе телефонен разговор с Доналд Тръмп възможно по-скоро:

Ангажиментът на САЩ към НАТО и към отбраната на Европа бяха солидни като скала в продължение на почни 70 години и съм убеден, че това ще продължи и занапред. Да не забравяме, че единственият път, когато беше задействан член 5 от договора за колективна отбрана, бе след атаките от 11 септември. Хиляди европейски войници участваха в операцията в Афганистан като директен отговор на молбата на САЩ. Затова вярвам, че заедно ще продължим да се справяме с все по-сложната среда на сигурност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44