Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрежата на доброволците и участници в СИК в чужбина предупредиха за рискове пред изборния процес

| обновено на 10.11.16 в 12:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доброволците, които участваха в секционните избирателни комисии (СИК) в чужбина, предупредиха за риск пред изборния процес на втория тур. От мрежата доброволци определят като провал организацията по приемането на списъците и протоколите на първия тур.

Мрежата на доброволците и участници в секционни избирателни комисии извън страната заявяват в писмото, че ЦИК дължи извинение за неуважението на труда на стотици доброволци по света, работещи в секционните избирателни комисии под изключително физическо и психическо напрежение, без почивка, в продължение на часове. Изброените фактори и преумората са причина за наличие на грешките и неточностите, които са установени в предадените протоколи от секционните избирателни комисии извън страната.

ЦИК дължи извинение за неуважението на труда на стотици доброволци по света, работещи в СИК извън страната, под изключително физическо и психическо напрежение, без почивка в продължение на часове, дори за елементарни физиологични нужди… Задържани на дежурство от по 24 и повече часа, понякога при мизерни условия, се казва в откритото писмо до ЦИК и МВнР.

В ЦИК все още не е получено писмото, коментира говорителят Александър Андреев.

В момента, в който то постъпи и бъде докладвано, ЦИК ще го разгледа и ако има посочени предложения от страна на организираната мрежа, то те ще бъдат взети предвид. ЦИК като правоприлагащ орган не може да излезе извън рамките на закона и с оглед на това, ако има предложения, които са направени и които ще доведат до неспазването на закона, те няма да могат да бъдат взети предвид. В ЦИК не са постъпвали сигнали по отношение на опашки извън страната – в такава степен, че да може с основание да се счита, че не е успял нормално да бъде проведен изборният процес. 

От Мрежата на доброволци и участници в СИК в чужбина предлагат създаването на неформална координационна група, която да започне работа още в събота.

Нагласите на доброволците, работещи в секционните избирателни комисии извън страната, са на предстоящия балотаж в неделя да напускат окончателно изборните помещения един час след изпращане на сканираните изборен списък и протоколи и най-късно преди полунощ местно време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44