Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Всички печатни издания отразяват изненадващия изход от президентските избори в САЩ.

„Америка избра: време е за промяна“, обявява СТАНДАРТ.

„Доналд Тръмп е Капитан Америка. Новак в политиката надви фаворитката на елита Хилъри Клинтън“, пише ТРУД.

„Мълчаливото мнозинство избра Тръмп, а световните пазари се сринаха като на 11 септември“, съобщава 24 ЧАСА.

„Новоизбраният президент на САЩ направи гръмки обещания, които ще са трудни за изпълнение“, смята КАПИТАЛ DAILY. Сред тях са разваляне на международните споразумения за свободна търговия и за климата, изгонване на мигранти, сваляне на данъци. Детайлите как ще ги извърши не са обявени. Стои и рискът дали ще получи подкрепа за промени от Конгреса, макар и републикански“, пише КАПИТАЛ DAILY.

МОНИТОР помества във водещата си статия вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов в телевизионно интервю, че ГЕРБ ще се вслуша в гласа на хората и ще претвори резултатите от референдума у нас в закон.

„Борисов нареди референдумът да бъде признат“, пише по същия повод вестник СЕГА. „Премиерът неглижира ролята на Централната избирателна комисия и обеща ГЕРБ да приеме и трите въпроса на допитването, макар че няма да е добре за държавата“, пише още изданието, цитирайки интервюто пред Би Ти Ви.

ДУМА изтъква намеренията на депутатите от БСП - Лява България да внесат предложение за промени в Изборния кодекс по трите въпроса на референдума.

Според КАПИТАЛ DAILYдекларациите от ГЕРБ и БСП показват, че, „независимо че допитването не събра достатъчно гласове, за да е над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме поне до някаква степен решенията от него - въвеждане на по-силен мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия“.

МВР ще може да прави досие на всеки гражданин, дори ако той няма криминална регистрация, пише СЕГА, като се позовава на нова инструкция, пусната за обществено обсъждане. „На пръв поглед“ инструкцията „е насочена към определени групи хора като бивши затворници, рецидивисти, хулигани, домашни насилници. Но, тъй като правомощията на полицията са описани с доста разтегливи формулировки, те могат да се насочат срещу всеки. Ще се събира информация дори за роднини, приятели, любими заведения и телефонни номера“, пише вестник СЕГА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44