Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е започнала преговори с Великобритания за подписването на споразумение за свободна търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е започнала преговори с Великобритания за подписването на споразумение за свободна търговия, след като Великобритания напусне окончателно ЕС. Съобщението бе направено от министъра на икономиката Нихат Зейбекчи в реч пред парламента.

По думите на турския министър обхватът на споразумението ще бъде толкова широк, колкото този на Споразумението за митническия съюз между Турция и ЕС. То бе подписано през 1995 г. и бе осъвременено през миналата година.

Междувременно в Турция напредва подготовката по проекта на управляващата Партия на справедливостта и развитието за новата конституция на страната, включващ въвеждане на президентска система, за което е необходима промяна в конституцията.

Премиерът Бинали Йълдъръм започна разговори с лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, който преди това обяви, че неговата партия ще подкрепи проекта. Така управляващата ПСР ще има необходимия брой гласове и за промяна на конституцията. Но основната опозиционна Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу е против промяната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че президентската система ще даде възможност на страната да се развива много по-бързо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44