Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отбелязва първата годишнина от терористичните атаки на "Ислямска държава" в Париж и Сен Дени

Франция се готви да отбележи първата годишнина от терористичните атаки на "Ислямска държава" в Париж и Сен Дени, които отнеха живота на 130 души, раниха десетки оставиха травматични следи във френското общество. Минутата мълчание на стадиона в Сен Дени довечера ще постави началото на поредица от възпоминателни събития.

Годишнината от терористичните атаки в Париж и Сен Дени ще бъде отбелязана сдържано – такова е желанието на семействата на 130-те жертви. В тяхна памет тази вечер, преди мача между отборите на Франция и Швеция, хиляди хора ще притихнат в минута мълчание на Националния стадион в Сен Дени – там, където на 13 ноември 2015 г. бе чута първата експлозия. В неделя там ще бъде открита и първата от шестте паметни плочи с имената на загиналите на всички места от страшната поредица от нападения – зала „Батаклан“ и заведенията в 10 и 11 район на Париж.

Вече ремонтираната концертна зала утре отново ще отвори врати за музика с концерт на група „Стинг“ – първия след атентатите. В неделя на церемонията пред сградата ще дойдат и музикантите от групата Eagles of Death Metal, които свиреха във фаталната вечер.

Възпоминателните събития действат като групова терапия, твърдят психолози. Година след атентатите 20 от пострадалите се още в болница, най-малко 600 получават психологическа помощ, а семействата на убитите още чакат отговорите на следствието за поръчителите на атаките. Както разкри тези дни вестник „Монд“, предполагаем координатор е Усама Атар, белгиец от марокански произход, ветеран-джихадист и член на организацията „Ислямска държава“, който е действал от Сирия. Единственият жив участник в групата на атентаторите, Салах Абдеслам, който се намира във френски затвор, отказа да говори на разпитите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44