Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пънар Динч: Време е и Турция, и ЕС да престанат да разглеждат проблема с имигрантите само като политически

Ако споразумението между ЕС и Турция не издържи, можем да очакваме нов приток на имигранти. Единственият резултат ще бъде катастрофа за бежанците, смята Динч

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Време е и Турция, и Европейският съюз да престанат да разглеждат проблема с имигрантите като политически и да обърнат внимание на хуманитарния му аспект. Това коментира в в ефира на "Хоризонт" Пънар Динч - координатор на отдела за изследване и развитие в Истанбулския център за политика и кандидат за докторска степен в Лондонската школа по икономика - по повод пререканията между европейските и турските лидери от последните дни. 
В интервю за предаването „Събота 150“ тя предупреди, че мерките за допълнително затягане на граничната охрана от северните съседи на Гърция няма да дадат желания ефект, а ще се отразят пагубно на бежанците:
Ако споразумението между ЕС и Турция не издържи, можем да очакваме нов приток на имигранти. Трафикантите на хора ще се възползват. Турция ще обвини за кризата Европейския съюз, а Съюзът ще обвини Гърция, която вече е оставена да се справя сама. Вдигането на стени няма да помогне - хората и трафикантите винаги намират начини да преминат през тях. Единственият резултат ще бъде катастрофа за бежанците.
Обобщение за турско-европейските отношения от изминалата седмица и цялото интервю с Пънар Динч може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44