Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал за контролиран вот в село Петко Каравелово е обявен за неоснователен

| обновено на 13.11.16 в 18:12
Сигнал за контролиран вот в село Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш, е обявен за неоснователен.

Според жалба от политическа централа, три леки коли и микробус са превозвали до секциите хора от ромската "Дълбока махала".

Според Районната избирателна комисия транспортирането на гласоподаватели не опорочава изборния процес и не е доказателство за контролиран вот. 
Първи жалби за купуване на гласове има и в Благоевград. Сигналите са препратени към прокуратурата и разследващите органи. 
Седем сигнала са подадени в Районната избирателна комисия от граждани, чието право за гласуване е оспорено от секционни комисии в Благоевград. В тях се твърди, че хората са заличени от избирателните списъци, тъй като на първия тур са били в чужбина и не са могли да гласуват. От РИК са инструктирали комисиите как да проверят дали жалбоподателите са записани в избирателни списъци в друга държава и ако не са, да бъдат допълнени в съответните секции. Първа жалба е получена и за купуване на гласове.

Бум на жалби за купуване на гласове във Видинско. Десет сигнала за нарушения са постъпили в Районната избирателна комисия - Видин от началото на изборния 
ден. Някои от тях са изпратени до прокуратурата.  Жалите са подадени паралелно от представители и на двете политически сили, участващи в изборите. Комисията се е произнесла по всички. Някои от тях са изпратени по компетентност до прокуратурата, каза председателят на Районната избирателна комисия във Видин Павел Петков. Пет от жалбите, постъпили в комисията, са за купуване на гласове. За сигналите, препратени до прокуратурата, говорителят на Окръжната прокуратура във Видин Владислав Влашев
Девет общо са сигналите. Два са прекратени веднага и по седем се извършва проверка в момента.

Една от жалбите е за Кулското село Извор махала. Кметският наместник се намирал в магазина близо до секцията за гласуване. Според жалбоподателя, кметът въздействал пряко върху избирателите, като по този начин контролирал вота и нарушавал Изборния кодекс.

13 сигнала за купуване на гласове има подадени в полицията в Сливен. От 11-те жалби по електронната поща до Районната избирателна комисия, повечето са за купуване на гласоподаватели. Няма задържани граждани. 3 преписки са изпратени до прокуратурата, 2 са отказите за образуване на досъдебно производство. По 8 от случаите прокуратурата работи, 1 от жалбите е препратена до РИК. Съставени са 4 предупреждения на граждани, че за купуване и продаване на гласове ще носят наказателна отговорност, съобщиха от областната полиция. 12 са жалбите до РИК, получени по електронната поща. Сред тях има за сигнали за купуване и продаване на гласове в селата Гергевец, Сотиря, Злати войвода, Селиминово, Градец, както и в кв. „Комлука" в Сливен. Две от жалбите са изпратени в сливенската районна прокуратура.

Районната прокуратура в Пещера проверява сигнали за купуване на гласове, каза за "Хоризонт" окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Постъпили са два сигнала в Пещера за закупуване на гласове. Касае се за сигнал, който е постъпил на телефон 112, че се продават гласове в циганската махала "Луковит" в Пещера. В момента се извършва проверка. Малко по-късно Районната прокуратура ще се произнесе
.

На телефон 112 е постъпил и сигнал за контролиран вот в Батак и селата в района. Официална жалба е изпратена и в Районната избирателна комисия:

Осман Мурадов, общинският съветник, и Осман Балакчъ агитират пред 6-а секция. Шофьорът на Мустафа Козаров, на кмета, със служебната кола превозва гласоподаватели. Шофьорът на кмета на Батак, пак със служебната кола, Илия Вълчинов, превозва гласоподаватели
.

Сигналите се проверяват.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Невена Петрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44