Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В РИК Стара Загора е постъпило заявление от БСП с искане за тълкуване на Изборния кодекс

Снимка: Красимир Каменов

В Районната избирателна комисия в Стара Загора е постъпило заявление от БСП с искане за тълкуване на Изборния кодекс по повод предаването на изборните книжа след края на изборния ден. 

Повод за това е фактът, че в 96 от общо 208 секции в Старозагорската община БСП нямат представители в ръководствата на секционните комисии и се притесняват за честността на вота.

От БСП настояват да имат свой представител сред тримата членове на секционните комисии, които в края на изборния ден предават изборните книжа в Районната избирателна комисия. Теодора Крумова, председател на комисията, коментира пред "Хоризонт": 
Има в Изборния кодекс един текст, който казва, че в Районната избирателна комисия книжа предават председателят или заместник-председателят, секретарят и един член по избор. Самата секционна комисия трябва да вземе решение кой ще бъде този член, който ще дойде. Имаме вече решение, което е на сайта на РИК.
От РИК са инструктирали секционните комисии да спазват Изборния кодекс. Всяка от тях има свободата да вземе решение с гласуване: 
Ако някой иска вече да се обжалва решение на самата секционна комисия, може да го прави пред РИК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44