Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер приветства избирането на Румен Радев за президент на България

Нямаме уточнен краен срок за номиниране на нов еврокомисар, обясниха от ЕК

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер приветства избирането на Румен Радев за президент на България. От Европейската комисия дадоха да се разбере, че не бързат с номинацията на следващ български еврокомисар след оставката на кабинета "Борисов“. 

Оставката на правителството в България не означава, че страната ще спре да бъде управлявана, посочи говорителят на Европейската комисия. След обявеното напускане на Кристалина Георгиева на 31 декември, институцията е готова да обсъди назначението на следващ комисар от България дори и със служебно правителство, стана ясно от отговора на Маргаритис Схинас:

Председателят Юнкер напълно вярва в конституционната и политическа система на България. Той е сигурен, че ще намери събеседник на подходящото ниво, с когото да обсъди номинацията на нов български комисар.

Говорителят намекна, че Комисията може да почака и до следващата година:

Нямаме уточнен краен срок. Кристалина Георгиева все още е член на колегиума на комисарите. Председателят Юнкер ще обсъди името на следващия комисар с българското правителство, когато му дойде времето.

Заместник-председателят Георгиева подаде оставка и от януари започва работа в Световната банка. Схинас отново отказа да даде индикации за ресора, който би получил следващият български представител в Комисията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44