Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Печатните издания тази сутрин разглеждат вариантите за развръзка на политическата ситуация, създала се след победата на Румен Радев на президентските избори и оставката на правителството.
Предсрочните парламентарни избори ще са преди Великден – на 2-ри или 9-и април, сигурен е вестник 24 ЧАСА, който се позовава на "водещите фигури в българските партии и юристи-конституционалисти".
Според КАПИТАЛ DAILY Конституционният съд трябва да изясни кога ще се случат предсрочните избори и кой точно ще ги насрочи – дали сегашният президент или Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари. Неизвестни са и условията, при които партиите ще се явят на предсрочния вот. Промяната в избирателната система за въвеждане на изцяло или частично мажоритарни избори е неизбежна. Ако това се случи преди изборите, както искат от ГЕРБ, партията, която все още е най-силната в страната, ще бъде облагодетелствана от промяната, смята КАПИТАЛ DAILY.
ТРУД обявява във водещото си заглавие: "Ултиматум на ГЕРБ за приемане на референдума". Депутатите от ГЕРБ дадоха срок до 15 декември правната комисия в парламента да е готова с доклад за последното второ четене по решенията на референдума. Те обявиха, че внасят законопроект за мажоритарен избор на всичките 240 депутати в два тура, партийна субсидия от 1 лев за глас и задължително гласуване на всички видове вотове, съобщава вестникът.
БСП кани партиите на среща за стабилността, а Бойко Борисов се опитва да хвърли държавата в хаос, твърди вестник ДУМА, сочейки оставката на премиера и колебанията сред управляващите дали да изтеглят бюджета за догодина от парламента. Вестник СЕГА отбелязва, че ГЕРБ са сменили позицията си по бюджета за броени часове – вчера сутринта председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова обяви, че законопроектът ще бъде оттеглен, но около обед финансовият министър Владислав Горанов я опроверга.
Свикването на Велико народно събрание е на един законопроект разстояние, пише вестник СЕГА, цитирайки желанието за промени в Конституцията, изразено от премиера Бойко Борисов, АБВ и ДСБ. Партията на Борисов възнамерява да работи за намаляване на броя на народните представители от 240 на 120. От АБВ отдавна искат засилени правомощия на държавния глава, а ръководството на ДСБ декларира, че България се нуждае от изцяло нова конституция за коренна промяна на политическата система, пише вестник СЕГА.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44