Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от Източна Европа са се увеличили във Великобритания след референдума

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания броят на работниците от осем източноевропейски страни се е увеличил след референдума за напускане на ЕС, но сред тях не са България и Румъния, показват нови данни. 

Според британската национална статистика, като цяло броят на работниците от ЕС в периода след референдума е намалял, но се забелязва увеличение на източноевропейците. Това се отнася за Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Точно тези страни се присъединиха заедно към ЕС през 2004 година. 

Броят на българите и румънците обаче е намалял – от 266 000 преди референдума до 258 000 за периода юли-септември. Спад се наблюдава и при работниците от западноевропейските страни. Анализатор от националната статистика заключава на базата на данните, че изходът от референдума е оказал малко влияние върху европейските работници на пазара на труда във Великобритания. 

Статистиката обаче е и първият официален показател, че гласуването за Брекзит на 23 юни е довело до увеличение на работници от Източна Европа, главно поради опасенията, че Великобритания може да затвори вратите си за европейците, особено за онези, които упражняват нискоквалифициран труд.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44