Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова схема на телефонна измама, при която жертви най-често стават учители

Нова схема на телефонна измама, при която жертви най-често стават учители, се разпространява в момента, предупреждават от МВР. 

Измамникът се представял за началник на районно управление на МВР и казвал, че му е необходим преводач за задържан чужденец. Молел да бъдат изпратени по 200, 300 евро по "Уестърн юнион", тъй кат задържаният нямал средства. Обещавал после парите да бъдат възстановени в районното управление. Възможно е да се поиска и закупуване на ваучери за зареждане на СИМ карти за предплатена мобилна услуга, чийто кодове се диктуват по телефона. Измамникът научавал телефонните номера на учителите обикновено от директорите на съответните училища, с които се е свързал преди това.

Георги Несторов от Националната полиция съобщи:

Досега обикновено потърпевшите бяха по-възрастни хора, но в момента групата хора, които биват атакувани са по-млади хора. В повечето случаи говорим за учители. Търсят обикновено хора, които владеят чужд език, като сценарият обикновено е - представя се за адвокат или за началник на някое районно полицейско управление. Става въпрос, че има задържано лице, обикновено в това полицейско управление, искат от хората да отидат, да съдействат за превод, като под някакъв претекст им се иска да преведат пари.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44