Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примирието в Йемен официално влезе в сила в срок за 48 часа

| обновено на 19.11.16 в 13:58
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Примирието в Йемен, наложено от регионалната коалиция на Саудитска Арабия, официално влезе в сила в срок за 48 часа. Прекратяването на огъня може да бъде удължено, ако шиитските бунтовници разрешат достъп до обсадените градове за хуманитарни доставки. Това се казва в официалното изявление на регионалната коалиция срещу Йемен, водена от Саудитска Арабия.

Часове след влизането му в сила арабски медии съобщават за нарушения на примирието. Sky News Arabia информира за артилерийски обстрел срещу град Таиз, а телевизионният канал Al Mayadeen предава, че регионалната коалиция, водена от Рияд, не е прекратила въздушните удари срещу шиитските бунтовници в град Харад, недалеч от границата със Саудитска Арабия.

Коалицията, която се сражава с хутите и силите, верни на бившия президент Али Салех като се опитва да възстанови властта на сегашния и международно признат президент Мансур ал Хади, се намеси пряко в йеменската гражданска война през март 2015 година. Оттогава се провалиха шест опита за прекратяване на огъня. Броят на убитите и ранените в конфликта надвиши 40 000, а милиони страдат в тежката хуманитарна криза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44