Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Студентите вече предпочитат медицината пред икономиката“, четем във водещото заглавие на вестник Сега. Според изданието „студентите у нас стават все по-прагматични и избират специалността според търсенето на трудовия пазар. Вместо масовите икономика и право все повече младежи избират да учат медицина и компютърни науки. Успехът в намирането на работа с добро възнаграждение продължава да зависи от завършеното професионално направление и особено от висшето училище, в което е следвал човек, показва 6-тото издание на рейтинговата система на вузовете за 2016 година, представено вчера от Министерството на образованието и науката. Кандидат-икономистите са намалели от 57 000 през миналата на 52 хиляди души през тази година, а записалите администрация и управление са се стопили с 3 000 до 23 000. Следващите право пък са с около хиляда по-малко, сочи вестник Сега.

24 хиляди вече учат за IT сектора, пише вестник 24 Часа, който също цитира рейтинговата система на висшите училища. Завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получават най-висок среден месечен доход - 3 237 лева, сочи изданието.

По-малко от половината наети на работа висшисти, които са завършили образованието си през последните пет години, работят на позиция, за която се изисква висше образование, а 23 процента от дипломираните наскоро студенти заминават за чужбина, изтъква Труд.

Вестниците тази сутрин отразяват и вчерашните дебати в парламента, в резултат на които е приет на първо четене бюджетът за 2017 година, предложен от правителството в оставка. Стандарт изтъква приноса на депутатите от БДЦ и Атака за приемането на бюджета. „Бюджетът мина - вдигат пенсиите и заплати“, обявява 24 Часа. Според Сега бюджет 2017 е минал „сравнително лесно първото препятствие“, но „същинската битка за всеки ред от приходите и разходите на държавата“ тепърва предстои до второто четене на законопроекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44