Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки земеделци от Кюстендилско са подали молби за обезщетения заради нулевата година при ябълките

Около 300 килограма от декар са добивите от ябълките в Кюстендилския регион тази есен, съобщиха от Института по земеделие в областния град. Около 50% по-слаба е реколтата, сравнена с предходната - 2015 год., обяви директорът на научно-развойното звено проф.Димитър Домозетов. 

В някои масиви, в община Невестино например, земеделските производители регистрират нулева година в ябълкобера. 270-декарова градина в с.Багренци също обяви нулев добив. От 10 декара ябълки председателят на кооперацията в с. Панчарево агрономът Кирил Димитров не е набрал нищо. Цялата реколта е измръзнала при студовете в края на април, когато в нощта на 27 -ми срещу 28- ми температурите паднаха до -5 градуса.

В по-високите части от района обаче e имало сравнително добри добиви - до 1 тон от декар, казаха живеещи в кюстендилския кв. Върташево. Десетки земеделски производители от областта са подали молба за обезщетения заради нулевата година при ябълките. Обезщетения обаче се отпускат много трудно - само когато комисия е установила в съответния срок от природното бедствие 100% поражения по овощията, казаха земеделски производители. Много малко от тях са застраховали реколтата си, което е тяхна грешка. Десетки земеделски производители от областта са подали молба за обезщетения заради нулевата година при ябълките, коментираха аграрни специалисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44