Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският патриарх Кирил отбелязва своя юбилей

Патриарх Кирил
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сред участниците в тържествата правят впечатление имената на йерусалимския патриарх Теофил и грузинския Илия Втори, които вече са в Москва и през следващите няколко дни ще участват в тържествата по повод юбилея на руския патриарх. При срещата, която руският патриарх Кирил и йерусалимския патриарх Теофил проведоха, стана ясно, че главата на Йерусалимската патриаршия е откроил започналата реставрация на часовниковата кула пред Гроба Господен, определяйки го като събитие, важно за православния свят. От своя страна Кирил отбеляза за Теофил, че той не просто е пазител на светите местата в Близкия изток, но и е пазител на християнството по тези места.

Патриарх Кирил прие в резиденцията си в Даниловския манастир и делагацията на Александрийската патриаршия, водена от нейния предстоятел патриарх Теодор. Той благодари на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за финансовата помощ, която им е представил.

В Москва е и главата на Грузинската православна църква – патриарх Илия Втори. На посещението на влиятелния висш грузински духовник се отдава сериозно място както в Тбилиси, така и в руската столица, че може да спомогне за възстановяването на  прекъснатите дипломатически отношения между Грузия и Русия след войната от 2008 год. и отделянето на южна Осетия от Грузия. И друго измерение на това посещение в Москва -  коментира се, че Грузинската православна църква, след посещението на нейна високопоставена делегация  в Брюксел, започва да дава мълчаливото си съгласие за пътя на Тбилиси към Алианса и да не пречи на аспирациите на народа си в тази посока.

Кулминацията на тържествата за юбилея на патриарх Кирил са през следващите два дни. Българската православна църква ще бъде представена от делегация от трима митрополити – Западноевропейския Антоний, Варненския Йоан и Русенския Наум. Руският патриарх Кирил през последните месеци направи доста резки изказвания по отношение на абортите, определяйки ги като престъпление и сравнявайки ги с негативните ефекти, които нанасят наркоманията и алкохолизма на човешката природа. Главата на Руската патриаршия е възприеман от обществените кръгове и наблюдатели като пазител на властта в Кремъл и близък до президента Владимир Путин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44