Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шанхайската организация – алтернатива на ЕС за Турция

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция вижда присъединяването на страната му към Шанхайската организация за сътрудничество като една реална алтернатива спрямо членството в ЕС.

В изявление пред журналисти на връщане от официална визита в Пакистан и Узбекистан турският държавен глава изложи виждането си, че след Брекзит може да се случат подобни събития и в други европейски държави, посочвайки за пример Франция и Италия, където, по думите му, вече се говорело за това.

Припомняйки, че ЕС вече 35 години бави процеса на приемането на Турция в своите редици, турският президент заяви:

За Турция ще бъде много по-удобно да работи в Шанхайската организация за сътрудничество, като изтъкна, че е разговарял по този въпрос с президента на Руската федерация Владимир Путин и на Казахстан Нурсултан Назарбаев, които са основатели на Шанхайската петорка, както популярно се нарича организацията.

Междувременно турски медии съобщиха, че Ердоган възнамерява да се срещне с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп преди встъпването му в длъжност през месец декември тази година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44