Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете кипърски общности организират митинг за мир в буферната зона

Снимка: Бранислава Бобанац

Двете кипърски общности организират тази вечер мащабна проява в подкрепа на преговорите за решаване на кипърския въпрос, които се водят в Швейцария. 120 граждански организации, движения и платформи обявиха внушителен митинг за мир и обединение в буферната зона в Никозия.

Кипър се намира на исторически кръстопът и призоваваме двамата лидери Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ да продължат с кураж и решителност, за да се постигне споразумение, което ще отговори на очакванията и интересите на целия кипърски народ. Това заявиха в обща декларация 120 неправителствени организации от двете части на разделения Кипър, инициатори на мащабния рали концерт за мир днес. Сред тях са синдикати на кипърските гърци и кипърските турци, младежки, ученически и студентски организации от двете общности, женски и социални сдружения, културни асоциации, двуобщностни движения и платформи за мир, двуобщностни танцови групи и хорове.

Грандиозната проява тази вечер е насрочена точно във времето, когато се очаква да приключи провежданата в Швейцария най-критична среща на върха между Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. Хиляди хора от двете кипърски общности от цял Кипър ще се съберат в буферната зона, все още разделяща столицата Никозия и страната, откъдето заедно в този решаващ момент ще изпратят до двамата лидери своето най-силно послание за мир и надежда за обединение на Кипър като двуобщностна федерация.

Мирът в Кипър не може да бъде спрян. Дошло е време да се погребат насилието и омразата, и заедно да изградим нашето общо бъдеще, подчертаха организаторите.

Инициативата днес е кулминацията в масираната кампания, която провежда гражданското общество в двете части на разделения Кипър под наслов “Решение сега, време е за мир!”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44