Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прегрупиране на гласовете във френската десница след изненадващата победа на Фийон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият тур на първичните избори за кандидат-президент на френската десница доведе до балотаж двама бивши премиери на Франция.
Франсоа Фийон поведе с неочаквана убедителна преднина от над 44% гласове, следван от Ален Жюпе с 28,6 на сто. Вотът протече при исторически висока активност - гласували са над 4 милиона души.
Във френската десница започна прегрупирането на гласовете за балотажа на първичните избори за кандидат-президент, след като вчера бившият премиер Франсоа Фийон поведе на първия тур с изненадваща преднина от 44 процента.
Проучване на OpinionWay вече прогнозира победата му срещу Ален Жюпе, останал на втора позиция.
Акцентът в надпреварата между двата тура ще бъде конфронтацията на програмите - дяснолиберална при Фийон, който е определян като "френският Тачър" и по-мека и умерена при Жюпе, чиито съветници смятат някои проекти на Фийон за нереалистични.
Избирателите са на мнение, че гласуването ясно е показало нуждата от промяна.
Резултатът от вчерашния вот беше драматичен за Никола Саркози. Елиминиран, бившият френски президент даде знак за отдръпването си от политиката в снощната си реч, в която обеща да подкрепи Фийон на втория тур.
Ако социалистите приветстват високата активност на първичните избори на десните като успех за демокрацията, реакциите им са критични относно политическите линии.
Изборът на десния електорат е между статуквото и връщането назад, смята бившият министър на икономиката Еманюел Макрон, който напусна лявото правителство и обявисамостоятелно кандидатурата си за президент.
Според проучванията обаче един от основните губещи от вчерашния вот е настоящият президент социалист Франсоа Оланд. Досега той отлага решението си дали да се кандидатира за втори мандат.
Крайната националистка Марин льо Пен също се въздържа от коментари за резултата.    



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44