Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камбоджански съд потвърди присъдата на двама лидери на Червените кхмери

| обновено на 23.11.16 в 17:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специализираният съд в Пном Пен потвърди доживотните присъди на най-високопоставените лидери на Червените кхмери в Камбоджа до момента.

Осъдените Нуо Чеа и Кхиео Сампан са най-високопоставените ръководители на Червените кхмери, които са получили присъди досега. По време на управлението от 1975 до 1979 г. марксисткият режим е отговорен за практическото разрушаване на модерното общество в Камбоджа, което води до смъртта на една трета от тогавашното население. Двамата са обвинени в престъпления срещу човечеството, масови убийства и преследване на политически опоненти.

Специализираният трибунал отхвърли тяхното обжалване и потвърди доживотните присъди с мотива, че подсъдимите нямат никакво съображение за съдбата на камбоджанския народ. Трибуналът е сложна система от съдилища, които са резултат от взаимодействието между Камбоджа и ООН за преследване на ръководители на Червените кхмери.

Потвърждаването на доживотните им присъди бе приветствано от международната общност и камбоджанското общество. Както осъдените, така и повечето оцелели червени кхмери са в напреднала възраст. Лидерът им Пол Пот почина през 1998 г., без да му бъде потърсена отговорност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44