Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстоящото днес гласуване в Европарламента за временно замразяване на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз е сред водещите теми в турския печат. "Предупреждение от президента Реджеп Ердоган към Европарламента: Вотът няма стойност за нас", пише в заглавие в. "Сабах". В изказването си държавният глава заявява, че Турция е загрижена за европейските ценности, но от ответната страна не вижда конкретна подкрепа и спазени обещания.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас призова депутатите от управляващата партия СИРИЗА да бъдат единни, добавяйки че правителството е отдадено на целта текущият спасителен пакет за страната да бъде изпълнен, информира вестник "Катимерини".  Ципрас обаче предупреди, че провал на преговорите с европейските кредитори може да предизвика предсрочни избори в страната.
Евродепутатите признаха официално кремълската пропаганда и приканиха страните от Европейския съюз да й се противопоставят, пише "Независимая газета". С обвинението, че разпространяват дезинформация, руски медии са обявени за заплаха, надвиснала над европейските ценности, наред със забранената и в Русия групировка "Ислямска държава". "Комерсант" цитира остри изказвания на депутати от Държавната дума, нарекли резолюцията "русофобска диващина" и предупредили, че Москва ще отговори "много твърдо" на подобни стъпки от страна на ЕС.
Доналд Тръмп обмисля да назначи републиканеца Бен Карсън за министър на жилищното строителство и градоустройството, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл". Говорителят на Карсън обаче заявил пред Ройтерс, че още няма отправено предложение, а Тръмп просто е помолил пенсионирания неврохирург да обмисли варианта. 65-годишният Карсън даде подкрепата си за Тръмп, след като отпадна от надпреварата за кандидат-президентска номинация на Републиканската партия. 
Френският сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“, чиито офиси в Париж бяха обект на джихадистко нападение през януари 2015 г., на 1 декември ще пусне свое издание на немски език, пише "Гардиън". Причината за това е оказаната от Германия подкрепа за работата на „Шарли Ебдо“. Германската версия първоначално ще бъде издадена в 200 хил. екземпляра и ще съдържа основно статии и карикатури, преведени от френски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44