Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицата, провокирали напрежението, ще бъдат разпределени в центрове от затворен тип

Румяна Бъчварова: ДАНС проверява мигрантите в Харманли за връзки с радикална групировка

Очаква се прокуратерата да обяви колко от задържаните мигранти ще бъдат обвинени в хулиганство или в посегателство над полицаи

| обновено на 25.11.16 в 15:02
Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция "Национална сигурност" проверява дали мигранти от Центъра в Харманли са свързани с радикална групировка. Това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова

ДАНС работи по тази линия. В момента не мога да съобщя бройка, защото се установява, но към момента има незначителен брой, може би един човек е установен. В момента работят колегите.


Още 30 жандармеристи заминават за Харманли. Това съобщи Румяна Бъчварова. Тя информира Народното събрание за ситуацията в бежанския център, където вчера имаше безредици. 

Според Бъчварова ситуацията е овладяна: 

Бяха определени начините, по които да бъдат разпределени лицата, които са провокирали напрежението -  в други центрове, от затворен тип. Специални мерки бяха обсъдени и се предприемат за възстановяване на оградата на Центъра в Харманли.

В кулоарите на парламента Бъчварова посочи, че не е възможно да бъде осигурен коридор на мигрантите от центъра в Харманли към Сърбия, както те са поискали:

Политически е невъзможно това да се случи. Има ред и тези граждани на Афганистан, които са дошли незаконно на наша територия, трябва да знаят, че сме готови да съдействаме в хуманитарен план за тях, да осигурим справедливи процедури, но те са длъжни да се съобразяват с българското законодателство и да го спазват.


Прокуратурата ще обяви до края на деня колко от 400-те задържани мигранти от Харманли ще бъдат обвинени в хулиганство или в посегателство над полицаи. 

Мъжете се намират в арестите на районните полицейски управления на територията на цялата област Хасково, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

Един от задържаните е конвоиран към София, за бъде обвинен за запаленото от него българско знаме. Той е афганистанец и ще остане в ареста поне за 72 часа. 

Имайте абсолютната убеденост, че прокуратурата има ресурса и капацитета да повдигне обвинение и на 400-те. Ще бъдат  изпратени допълнителни екипи от прокурори, ако прокурорите от Харманли имат нужда от помощ за повдигане на обвинения, ще бъдат командировани прокурори на място и ще се свърши работата. 

Прокуратурата има готовност да провери и евентуални сигнали за полицейски насилие, добави говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44