Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден интерес към кандидатите на френската десница за президентския пост

Франсоа Фийон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорден зрителски интерес предизвика дебатът на двамата бивши премиери на Франция Франсоа Фийон и Ален Жюпе преди балотажа на първичните избори, които ще излъчат кандидата на френската десница за президент на страната.
На първия тур миналата неделя Фийон поведе изненадващо с над 44% гласовете.

8,5 милиона са били зрителите на последния телевизионен дебат между двамата кандидати за президент от френската десница преди балотажа в неделя. Франсоа Фийон и Ален Жюпе противопоставиха визиите си за управлението на Франция в спокоен и приятелски тон.

След убедителната преднина на първия тур за Фийон основно предизвикателство бе да защити оспорваните моменти в програмата си, смятани за нереалистични от съперника му Жюпе. Фийон бе критикуван най-вече за дръзкото намерение да съкрати 500000 поста на държавни служители. В програмата си той залага на икономическите реформи като ключ и към оздравяването на социалния модел.

Относно критиките за меката си позиция спрямо Русия той отговори, че настоящата политическа линия на отношения с Москва, следвана от президента социалист Франсоа Оланд, е абсурдна и може да бъде опасна.

Фийон се защити и от упреците в прекален консерватизъм по социалните и семейните теми. Двамата кандидати бяха на различни позиции за осиновяването на деца от еднополови двойки.

И двамата изразиха задоволството си от интереса съм първичните избори, който според Жюпе е знак за добро здраве на френската демокрация.

Проучванията след дебата потвърждават тенденцията от първия тур: 57% от зрителите намират, че Франсоа Фийон се е представил по-убедително.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44