Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранен българо-турски-гръцки контактен център отвори врати на ГКПП "Капитан Андреево"

Снимка: БГНЕС

Тристранен българо-турски-гръцки контактен център отвори врати на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" срещу турския Капъкуле. 

Целта на центъра е да съдейства за затягане на граничния контрол, обмена на информация между българските, турските и гръцките власти, координиране на съвместни действа, за да възпрепятстват трафика на хора към Европа, чиято външна граница е България.

Подготовката отне близо пет години.

В церемонията по откриването заедно с министъра в оставка Румяна Бъчварова от турска страна участва министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

В изявление пред турски медии Сойлу оцени значението на  тристранния център като важна форма за борбата срещу нелегалната миграция и тероризма в района,където се  събират границите на трите държави .В същото време  посочи,че   ако не се постигне трайно разрешение на сирийския проблем, няма да е възможно да бъдат спрени  миграционните вълни, които ще са заплаха за всички. 

Кризата в  Сирия не е проблем само на Турция, България, Гърция или на която и да е отделно взета страна.Той е глобален проблем и всеки трябва да положи усилия за неговото разрешаване, каза турският министър.

Междувременно от пресслужбата на турския президент Реджеп Ердоган съобщиха,че в телефонен разговор с Владимир Путин са обсъдили сирийската криза и борбата срещу тероризма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44